Ga terug

Buikspek

Een heerlijk zoet, zout en pittige buikspek van de barbecue. Echt moeilijk is het niet om te maken, het enige dat je moet kunnen is je barbecue een ruim een uur stabiel op 165°C kunnen houden (eventueel is een oven ook te gebruiken maar de barbecue is wel aan te raden). Ook de ingrediënten zijn niet lastig te vinden, op het colorozo zout na misschien. Dat is iets dat niet standaard in de schappen staat. Maar vraag daarvoor ons even naar colorozo- of nitrietzout. Of loop langs bij een plaatselijke slager.
Voorbereidingstijd3 dagen
Bereidingstijd2 uur
Rusttijd10 minuten
Totale tijd3 dagen 2 uur 10 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Porties: 8 personen

Equipment

  • Barbeque (met deksel)
  • Kolen
  • Handje rookhout, een beetje milde soort (optioneel)

Ingrediënten

  • 1 kg Polder Pork Buikspek (Verkrijgbaar op bestelling)

Marinade

  • 20 gram Kipkruiden, pikant
  • 5 eetlepels Ketjap manis
  • 1 theelepel Worchestershiresaus
  • 8 gram Nitrietzout

Instructies

Drie dagen voor dat het op de barbecue gaat

  • Snij de los zitten de delen van de buispek en prik het rondom in met een vork. Zo kan de marinade straks mooi in het vlees trekken.
  • Meng de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar.
  • Doe het vlees in een afsluitbare zak (ziploczak) en doe de marinade erbij (past de buikspek niet in 1 stuk in de zak? Snijd hem dan eventueel door midden). Wrijf hierna de marinade goed in het vlees. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de zak te houden bij het afsluiten.
  • Nu mag het 3 dagen de koelkast in zodat de marinade goed kan intrekken. Iedere dag de buikspek even lekker masseren en omdraaien.

Op de dag van het roken

  • Maak de barbecue klaar voor indirect grillen op 165°C.
    (Optioneel: Voeg als de barbecue op temperatuur is het rookhout toe.)
  • Leg de buikspek op de barbecue weg (naast) van het vuur.
  • Wanneer de kerntemperatuur 72°C is mag je Walchers Gilden Spek van de barbecue.
  • Even laten rusten onder een stukje folie en dan aanvallen!