Zin om met een groep vrienden lekker te gaan BBQ’en en dit keer eens wat anders dan de standaard saté en/of hamburgers? Probeer dan dit heerlijke buikspek eens. Deze spek is lekker zoet, zout en pittige van smaak. Zelf hebben wij deze spek ook al regelmatig gegeten gewoon omdat hij heerlijk is. Het recept is niet van ons, wij zijn met deze spek in aanraking gekomen op een BBQ workshop. Hier hebben wij naar het recept gevraagd en nu willen wij deze delen met jullie. Het recept is geschreven voor ongeveer 8 personen mocht u toch wat overhouden kunt u de spek bewaren in de koelkast en eventueel de volgende ochtend als spek voor op brood.
Buikspek
Equipment
- Barbeque (met deksel)
- Kolen
- Handje rookhout, een beetje milde soort (optioneel)
Ingrediënten
- 1 kg Polder Pork Buikspek (Verkrijgbaar op bestelling)
Marinade
- 20 gram Kipkruiden, pikant
- 5 eetlepels Ketjap manis
- 1 theelepel Worchestershiresaus
- 8 gram Nitrietzout
Instructies
Drie dagen voor dat het op de barbecue gaat
- Snij de los zitten de delen van de buispek en prik het rondom in met een vork. Zo kan de marinade straks mooi in het vlees trekken.
- Meng de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar.
- Doe het vlees in een afsluitbare zak (ziploczak) en doe de marinade erbij (past de buikspek niet in 1 stuk in de zak? Snijd hem dan eventueel door midden). Wrijf hierna de marinade goed in het vlees. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de zak te houden bij het afsluiten.
- Nu mag het 3 dagen de koelkast in zodat de marinade goed kan intrekken. Iedere dag de buikspek even lekker masseren en omdraaien.
Op de dag van het roken
- Maak de barbecue klaar voor indirect grillen op 165°C.(Optioneel: Voeg als de barbecue op temperatuur is het rookhout toe.)
- Leg de buikspek op de barbecue weg (naast) van het vuur.
- Wanneer de kerntemperatuur 72°C is mag je Walchers Gilden Spek van de barbecue.
- Even laten rusten onder een stukje folie en dan aanvallen!