Onze varkens

Onze varkens

Onze varkens lopen het gehele jaar buiten bij ons in de tuin en op andre plekken zoals bijvoorbeeld weilanden, tuinen (als huis/tuindier) en boomgaarden. Hier kunnen ze worden ingezet om nuttig werk te verrichten. Ze eten bijvoorbeeld onkruid met wortel en al op, creëren nieuwe open plekken in een bos/boomgaard wat ten goede komt aan de biodiversiteit of eten de restanten van een oogst op. Maar onze varkens kunnen ook bij particulieren in de achtertuin staan als gezelschapsdier. Vraag bij ons naar de mogelijkheden. En naar ons inziens doen onze varkens wat een varken graag doet, lekker wroeten in de grond.

We hebben de gehele levensloop van onze varkens in eigen beheer. Op dit moment is er alleen nog geen ruimte om een eigen beer (mannetjes varken) te hebben rondlopen. Om onze varkens te laten dekken gaan wij opzoek naar een geschikte beer in de buurt.

Uiteindelijk worden onze varkens geslacht voor consumptie. Dit is wel de minst leuke aan ons werk, maar hiervoor krijgen wij wel een heerlijk en een heel mooi stukje vlees vol van smaak voor terug.

Ras beschrijving

Berkshire x Husemer

Hier staan onze biggen in de boomgaard. Hier worden ze ingezet om het onkruid op te eten en de bodem weer luchtig en vruchtbaar te maken.

Onze varkens zijn een kruising van twee varkens rassen. Omdat hier geen algemene beschrijving van is hebben wij ervoor gekozen de rassen beide te omschrijven.

Berkshire

Het Berkshire varken is een vriendelijk en nieuwsgierig varken dat erg goed buiten kan leven. Ze hebben een sterke gezondheid en scharrelen graag hun eigen voedsel bij elkaar. Het is een vrij fors varken met een zwarte vacht, witte poten en een witte vlek op de neus. Opvallend zijn hun grote rechtopstaande, iets naar voren buigende oren en hun rechte buik en rug. Berkshire varkensvlees is onvergelijkbaar met ander varkensvlees, het vlees is donkerder van kleur, veel malser en zoeter van smaak. Het is de favoriet van chefs en van steeds meer thuiskoks.

Husumer

Het roodbonte Husumer-varken behoort tot één van de zeldzaamste varkensrassen. De zeldzame Husumer is een bijzondere verschijning door de grote witte band over het rode lijf. Ze waren vroeger erg populair in Denemarken vanwege de vergelijking met de rood-witte Deense vlag. Het is een vrij groot en robuust ras met hangende oren. Vanwege de lichte huid onder de witte band op hun lijf zorgen we voor voldoende modderpoelen in de zomer, zodat ze zich tegen de zon kunnen beschermen. Het spek van de Husumer is van een unieke kwaliteit en het vlees is heel mooi gemarmerd.